Program Celik Minda Bersama Industri: Bank Islam Malaysia Berhad (BIMB)

Sintok, 11 Julai 2023 - Program Celik Minda Bersama Industri yang diadakan oleh Bank Islam Malaysia Berhad (BIMB) telah memperlihatkan inisiatif yang sangat berharga bagi para pelajar dan pihak industri. Program ini bertujuan untuk memperkuatkan pengetahuan dan persediaan pelajar dalam pelbagai aspek kritikal pada zaman ini. Program ini turut menggabungkan dua entiti penting, iaitu Bank Islam Malaysia Berhad (BIMB) dan pelajar Pusat Pengajian Kerajaan (SoG), dalam usaha bersama meningkatkan kesedaran dan pemahaman dalam tiga bidang utama, iaitu kesedaran kewangan, jenayah siber, dan persediaan kerjaya.

Ceramah pertama yang dijalankan dalam program ini membincangkan isu jenayah penipuan siber. Puan Fathin Hamimah Mokhtar, Pengarah Perhubungan Pelanggan Negeri Kedah, menjadi pembicara utama pada sesi ini. Beliau memberikan pendedahan kepada para pelajar mengenai contoh kes penipuan siber yang sering berlaku dan langkah-langkah yang perlu diambil apabila berhadapan dengan penipuan sedemikian. Serangan siber semakin menjadi ancaman dalam era digital ini, oleh itu pendedahan ini memberikan kesedaran yang mendalam kepada pelajar mengenai langkah-langkah pencegahan yang perlu diambil untuk melindungi diri dan maklumat peribadi.

Sesi ceramah kedua turut memberi manfaat yang besar kepada para pelajar. Encik Muhammad Za'im Mohamad Yusoff, Pengurus Employer Branding BIMB, dan Encik Muhammad Mubasyir Hasanuddin, Penolong Pengurus Pusat Kecemerlangan Digital (CDX) BIMB, menjadi pembicara dalam sesi ini. Mereka mendedahkan kepada pelajar mengenai pentingnya perancangan kewangan peribadi serta persediaan kerjaya, khususnya di BIMB. Pelajar mendapat peluang untuk mempelajari aspek penting dalam merancang kewangan peribadi mereka dan mendapatkan perspektif mengenai peluang kerjaya di BIMB. Ini memberi mereka satu pandangan yang holistik dan membolehkan mereka membuat keputusan yang baik dalam mempersiapkan masa depan mereka.

Menurut Dekan Pusat Pengajian Kerajaan, Prof. Madya Dr. Halimah Abdul Manaf, program Celik Minda Bersama Industri ini memberikan manfaat yang besar kepada Universiti Utara Malaysia (UUM) secara umumnya. Kerjasama antara pihak industri dan institusi pendidikan adalah kunci dalam memupuk kecekapan dan kepakaran pelajar dalam menghadapi cabaran semasa dan masa depan. Melalui program ini, pelajar mendapat peluang unik untuk menggabungkan pengetahuan akademik dengan pemahaman praktikal industri, memberi mereka kelebihan yang kompetitif di pasaran kerja yang semakin mencabar.

Program Celik Minda Bersama Industri yang diadakan oleh Pusat Pengajian Kerajaan (SoG) mencerminkan komitmen dalam memperkukuhkan hubungan antara pendidikan dan industri. Diharapkan program ini akan terus memberikan manfaat yang berkekalan kepada para pelajar dan industri dalam membangun tenaga kerja yang berkualiti dan kompeten pada masa hadapan, katanya.

Teks oleh: Low Kah Choon

Gambar oleh: Mohd Mahadi Bin Mohd Razani